Hoe ga je om met een softwareproject?

Geen organisatie kan zonder bedrijfssoftware die voor nu en de toekomst passend is.

Bij elk bedrijfsproces bestaat er aansluitende software die ondersteunt bij het effectief en efficiënt uitvoeren van werkzaamheden. Op de markt bestaan er veel mogelijkheden, zoals: een DMS (Document Management Systeem), financiële & administratieve software, logistieke software, supply chain management, business intelligence en natuurlijk ook de HRM, CRM en ERP software. De keuze maken in welke software voor jouw organisatie passend is, gaat hand in hand met andere bijkomstige keuzes. Denk aan de keuze voor standaard IT-producten of maatwerk softwareoplossingen. Ga je het (deels) zelf doen of laat je dit uitbesteden? Ga je verbeteren of gedeeltelijk vernieuwen?  Vind je het lastig welke aanbieder je wilt kiezen etc. Wij vertellen er meer over hoe je het beste een softwareproject aanpakt.

 

Start van je softwareproject: een goed begin is het halve werk

Start simpel en begin klein aan je softwareproject. Een goede voorbereiding die afgestemd is met je teams, is van essentieel belang. Het voorwerk zal intensief zijn, maar dit heeft als doel om een goed eindresultaat neer te zetten. Het is belangrijk te letten op het maken van de juiste keuzes binnen dit proces:

  • Kijk naar mogelijkheden en IT-oplossingen die ervoor zorgen dat er een aansluiting (koppeling) is met andere bedrijfsprocessen en daarmee systemen;
  • Focus op een centrale visie die business gedreven is en de IT-toepassingen die daarbij horen en ondersteuning bieden;
  • Laat je eerst informeren over de keuzes die je hebt, zodat je de juiste beslissingen gaat maken;
  • Maak een sotwareproject behapbaar, maar breng verschillende disciplines bij elkaar waarin business en IT samenzitten om de bedrijfsdoelstellingen te gaan realiseren;
  • Zorg dat maatwerk voor je softwareoplossing gebaseerd is op bewezen technologieën;
  • Zorg dat gebruikers voordelen gaan ervaren van de nieuwe systemen. Bepaal wat deze voordelen zijn met deze gebruikers. Neem de gebruikers mee op de reis naar een andere wereld. Deze afstemming is belangrijk voor het gebruik in praktijk.

Besef dat het softwareproject gaat om verandermanagement waar de software zelf onderdeel van is. De organisatie én de software verandert. Goede consultancy binnen dit traject is van noodzaak, dus ook de aansluiting met het team en organisatie waarmee je samen gaat werken. Hiermee willen we zeggen dat je je niet blind moet staren op de softwarekeuze, maar op de beslissingen die jou een goede implementatie verzorgen.

 

Met welk risico binnen je softwareproject moet je rekening houden?

Uit onderzoek is gebleken dat tussen de 30 en 50% van alle organisatie-softwareprojecten niet leidt tot het resultaat wat er voor ogen was. En dat de software uitvoering samengaat met het voorbijgaan van planning en budget. Er wordt gezien dat ‘the best practices’ op eerder uitgevoerde softwareprojecten niet voldoende worden toegepast. Hierbij is de knowledge van de opdrachtgever vaak slecht.

Het advies is dan ook om eerst een goede voorbereiding te treffen door voldoende informatie en kennis op te doen. De juiste organisatie zal je hierin begeleiden en je voorzien van keuzes, zodat je de juiste beslissingen gaat nemen voor jouw organisatie.

Wil je graag geïnformeerd worden over de mogelijkheden, neem dan contact met ons op voor verdere inzichten.

Delen:

Facebook
LinkedIn
Email
WhatsApp

Recent Posts